See other templatesSee other templates

Общински съвет по наркотични вещества и
превантивно-информационен център - Разград

Какво е ПИЦ?

Превантивно-информационен център - Разград осъществява превантивни дейности и програми на общинско равнище

... и нещо повече ...

Обичай себе си

Психотерапията е един от най-успешните методи за лечение на зависимости. Трудно може, помощта оказана от професионалист в началния етап на лечение, да бъде заменена от по-продуктивни методики. Психотерапията е заложена в основата на терапевтичните общности, защото пристрастяването е и психологическо, което поражда силното желание за употреба, отново и отново. За да започне рехабилитация е необходимо да се премине през етап на детоксикация, и след това идва етапа за психологическа помощ при резидентите. Един опитен терапевт, може да помогне на зависим да се отървете от манията си да употребява и да се постигне трайна ремисия.

Статистиката на центровете за лечение и рехабилитация на зависимости по целия свят показва незадоволителни цифри — около 95% от всички зависими, преминали само детоксификация от алкохолна или наркотична зависимост и около 70% от хората постъпили за лечение на завсимост в терапевтични центрове се връщат към активна употреба…  Това е вярно.

  1. Не се поддавайте на моите провокации и не  ми давайте пари,  за  каквито и  основателни причини да Ви обяснявам, че са ми нужни. В края на краищата и Вие, и аз знаеме,  за какво ще ги използвам.

Зависим в семейството е огромна скръб, предизвикваща усещане за безнадеждност и отчаяние. Борбата с вредната склонност отнема на близките всичките им сили, но до победа не се стига. За това, как да се помогне на зависим са написани много книги и статии. Изправени пред проблема, много роднини на употебяващ наркотици и/или алкохол губят ориентация, посока и поле на действие. Опитвайки се да окажат помощ, те със своето поведение нанасят още по-големи щети, които стимулират употребата на любимият им човек.

Пристрастяването към ПАВ (психоактивно вещество) е болезнено, води до деформация на личността и разрушава тялото на човек. Болестта на зависимостта често пъти се нарича пристрастяване. Механизмите, по които възниква и протича се изследват дълги години от медицината и психологията. Предразположенността към зависимост се корени в детството или може да се предаде по наследство. Социалната среда също е съществен фактор за развитието на болестта.

Човечеството е открило опияняващите свойства на алкохола преди повече от 10 000 години. „Похитителят на разума“ – така са наричали алкохола в древността. Има много научни статии с безспорни доказателства, че алкохолът е наркотик, но никой не бързат да го поставя в списъка на забранените вещества. Мнозина свързват това с мащаба на производство и дистрибуция сред населението по целия свят: печалбата от продажбата на алкохолни напитки са милиарди.

Файлове за сваляне

faq

Анкета

Кой са най-употребяваните наркотици в Разград?

Марихуана - 0%
Хероин - 0%
Кокаин - 0%
Дизайнерска дрога - 50%
Други - 0%

Total votes: 2
The voting for this poll has ended on: Септември 12, 2015

Информационен бюлетин S за нови психоактивни вещества

NEW-baner

Общински съвет по наркотични вещества и превантивно-информационен център