Замайване, чувство за безтегловност и дезориентация – това са само част от ефектите, предизвиквани от поредната нова мода сред подрастващите – никотиновите торбички или така нареченият снус.
Съществуват два вида бездимен тютюн на пазара: дъвчащ тютюн и снус. Бездимният тютюн е под формата на листа или пресован тютюн, който се поставя от вътрешната страна на бузата и се дъвче. При дъвченето на тютюн се освобождава вкусът и ароматът на никотина, което от своя страна води до увеличаване на производството…
Замайване, чувство за безтегловност и дезориентация – това са само част от ефектите, предизвиквани от поредната нова мода сред подрастващите – никотиновите торбички или така нареченият снус."По същество това е много старо производно на тютюна, тоест никотинов продукт. Той е бил много популярен преди един-два века и използван от по-ниските…
България е на второ място в ЕС по процент пушачи от населението си веднага след Гърция. 38% от българите пушат цигари и това е категорично свързано с огромния брой хора с хронични заболявания, сочи медицинската статистика. Това съобщи българският здравен икономист Аркади Шарков от Експертния клуб по икономика и политика…
Докато щетите от тютюнопушенето обикновено се обсъждат от гледна точка на неговата канцерогенност и приносът му към злокачествените новообразования, то влиянието му върху сърдечно-съдовата система, и особено – върху влошаването на артериалната хипертония – не е за подценяване.
Всяка цигара съдържа хиляди химически частици, които, смесвайки се със слюнката в устата, образуват токсичен „коктейл“, предизвикващ множество дентални проблеми. Химикалите в цигарите засягат целия организъм, засягат белите дробове, увеличават риска от развитие на ракови процеси и сърдечни проблеми. Но не по-малко е влиянието на химикалите върху устната кухина -…
Експозицията на цигарен дим или пасивното тютюнопушене все повече се счита като основен рисков фактор за развитие на респираторни заболявания, както при децата, така и при възрастните. То се асоциира с повишена заболеваемост от инфекции на долните дихателни пътища – бронхит, пневмония; остър среден отит; инфекции на горните дихателни пътища;…
Според статистика на Националния център по обществено здраве и анализи, всяко пето дете у нас е изложено на пасивно пушене около родителите си. Почитатели на цигарите са над 45% от българските татковци, а броят на майките-пушачи надхвърля 39%.
Тютюнопушенето е вдишване (най-често през устата) на дим от тлеещи тютюневи листа, чрез което се приема никотин. Хората, практикуващи тютюнопушене, се наричат „пушачи“. Прекомерното тютюнопушене води до никотиново пристрастяване и привикване, затова то се счита за наркомания.
Световната здравна организация започна глобална кампания за Световния ден без тютюнопушене - 31 май, през 2021 г. на тема"Поеми ангажимент да се откажеш". Тя има за цел да подкрепи 100 милиона души по целия свят в опита им да се откажат от тютюнопушенето.
Не напразно ги наричат ракови пръчици: Цигарите убиват повече от 5 милиона хора всяка година. Какво става обаче, ако те изглеждаха и ни караха да се чувстваме още по-добре? Нещо като пушене, ама не точно, което дори да ти помогне да спреш,а всъщност да продължаваш да пушиш някак.
В исторически план пушенето на наргиле е напълно чуждо за българските традиции. Най-широко е разпространено в арабския свят. Наргилето представлява тръба, на която в горния край се поставя тютюн или растителна смес.
Световната здравна организация (СЗО) излезе със специално предуреждение, че наргилето в никакъв случай не е артернатива на цигарите. Димът от него по съдържание на никотин, канцерогени и въглероден окис превишава много повече цигарения дим, а една употреба на наргиле дневно се равнява на десет изпушени цигари.
Наргилето има своите корени в Иран, Южна Азия и страните от Близкия Изток, където традиционно се използва за пушене на тютюневи изделия, но става все по-популярно сред младежта в целия свят и в частност у нас.
Дори заклетите противници на цигарите и други тютюневи изделия понякога се оказват почитатели на наргилето, считайки го за безобидна алтернатива на тютюна. Но така ли е всъщност?
Вредно ли е наргилето – на този въпрос отговаря в книгата си „Ракът – митове и реалност“ проф. д-р Иван Неумивакин.
Тютюневият дим винаги е бил неприятен за непушачите, тъй като има лоша миризма, задушлив характер и дразни носа и очите. През последните 20 години твърдо бе доказано, че освен тези органолептични особености, вдишването на дима от непушачите може да бъде много опасно.
Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света, благодарение на тютюнопушенето. Атеросклероза е терминът, с който се означава натрупването на мастна субстанция в стената на артериите, което стеснява техния лумен и може да доведе до пълно запушване. Коронарна тромбоза се наблюдава тогава, когато някои от съдовете, изхранващи сърцето (коронарни…
Никотинът е вещество от групата на алкалоидите (вещества, които въздействат върху дейността на нервната система). Извлича се от листата на растението тютюн (Nicotiana tabacum). В него се съдържа обикновено не повече от 1 % никотин. Негова разновидност е махорката (Nicotiana rustica). Tя съдържа до 6 % никотин и служи като суровина…
Вредните ефекти от тютюнопушенето върху общото здраве са добре известни: висок риск от развитие на рак на белия дроб, респираторни проблеми, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Но може да не знаете как тютюнът засяга вашето орално здраве и какво го прави трудно да се лекува.
Страница 1 от 2