Адикция или пристрастяване е общ термин за редица неврологични отклонения, които засягат мозъчната система за възнаграждение. При здрав организъм тази система отговаря за силата на редица поведенчески, емоционални и двигателни функции, важни за оцеляването, като хранене, пиене, сексуални и социални контакти и др.
Зависимостта от наркоманията разрушава живота на зависимите, но и на семейството му.
Синтетичните катинони  са популярни вещества, с които се злоупотребява.
Различни растения, съдържащи наркотични вещества, са използвани от най-дълбока древност при болка, страх, възбуда, умора или глад. Постепенно тези вещества с психогенно действие се увеличават и днес са познати около хиляда наркотика.
Дизайнерската дрога е термин, който описва наркотиците, създадени (или продавани, ако вече са съществували) така, че да заобиколят съществуващите закони, обикновено чрез промяна на молекулярната структура на вече съществуващи дроги в различни граници или в намиране на съвсем различни химични структури, които имат същите ефекти като истинската дрога.
Пристрастяването към ПАВ (психоактивно вещество) е болезнено, води до деформация на личността и разрушава тялото на човек. Болестта на зависимостта често пъти се нарича пристрастяване. Механизмите, по които възниква и протича се изследват дълги години от медицината и психологията.
Хората, които не са приемали наркотици или имат ограничен опит с тях, често се затрудняват да разберат как някой може да развие зависимост към психоактивно вещество. Защо би жертвал здравето, парите и отношенията със своите близки за момент на екстаз или опиянение? Истината е, че хората със зависимост трайно се затрудняват…
Дори еднократната употреба на каквото и да е психоактивно вещество (наркотик, алкохол) крие някакви рискове. Те могат да бъдат свързани със:
Преди да започнем да се настройваме негативно към детето и реагираме бурно, при подозрение в употреба на наркотични вещества или алкохол, като родители трябва да сме наясно за 4 условия за това то да посегне към тях.
В рамките на последните 10-20 години употребата на наркотични вещества значително се е повишила. Не са рядкост случаите на предозиране и съответно развитието на животозастрашаваща симптоматика, която води злоупотребилите до спешно отделение и токсикология.
Амфетамин и кристал мет Произведеният по синтетичен път амфетамин и метамфетаминът - известен като кристал мет - съществуват още от края на 19 век.
Кристалният мет е кристалната форма на метамфетамин. Предлага се под формата на финна прах, която напомня на парчета лед или фрагменти от стъкло, поради което сред потребителите е познат като „лед“, „кристал“, „стъкло“, „кварц“. Силният ефект от употребата му, води до бързо гниене на организма, затова този наркотик се нарича още и…
Влияние върху сърдечно-съдовата система  Наркотичните вещества оказват двойствено влияние върху сърцето и съдовете – това зависи от това какъв ефект предизвикват, дали е стимулиращ, или е седативен. Но тук няма нужда да казваме, че вредата е много различна.
КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ?
Все повече хора, употребяващи наркотици, си поръчват дрога по интернет или чрез сайтове в така наречения darknet (Тъмната мрежа). Това заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в Митница Аерогара София Стефан Бакалов.
Тя има десетки имена: кренк, кристал, лед или мет - за по-кратко от метамфетамин. Тази дрога е по пристрастяваща от алкохола, по-силна и по-евтина от кокаина. И вкарва зависимите от нея в унищожителен цикъл.
Какво причиняват наркотиците на тялото
Не всички опасни наркотици са забранени - и не всички забранени дроги са по-опасни от разрешените. Как по-точно стоят нещата с ефекта на различните наркотици върху здравето на хората?
Страница 1 от 2